Afsluiting

28 februari 2026 - Sao Tomé, Sao Tomé en Principe

Onze laatste dag hier hebben we verhobbeld in de enigszins aftandse Toyota van de broer van Diego. Hij was vandaag gids en chauffeur tegelijk. De voorruit vertoonde zo'n 10 grote barsten. Het gaf aparte visuele effecten, een soort prismakijker. De auto sloeg na het starten nog wel eens af, alsof ie op gang moest komen. Maar, we hebben alles gedaan wat in de planning stond!

Eerst naar dezelfde grote markt buiten de stad waar we 2 weken geleden met de eerste gids al waren geweest.  Toen was het rustig en klein. Nu, vanwege de zaterdag, was het op een groter terrein en flink druk. Dat er een gids meeliep scheelde flink. Hij maakte een gesprekje en gooide daar allerlei vrolijke noten doorheen. Ook vrouwen die boos begonnen vanwege die witte mannen werden gezellige kletsdames. Bij de meeste daarvan bleef het "nee" tegen de foto. Aan de andere kant; ik heb 2x een huwelijksaanzoek gekregen. Tegen één van de dames heb ik gezegd, dat ik het eerst aan mijn ouders moet vragen. Allebei vertelden ze wel dat ze dan mee wilden naar Nederland.       Heel veel vis op de markt en veel kleurrijk fruit.

Daarna voor de verandering weer een plantage en vlak ernaast een openluchtdienst van de 7e dags adventisten. Het is tenslotte zaterdag! Volgens de gids duurt bij deze groep een dienst wel 5 uur. Oef! Hijzelf zit trouwens bij een club van de Pinkstergemeente: De liefde Gods. Dan zucht ik inwendig 10x heel diep. Zo' n verschrikkelijk foute club. In één (of meer?) van de centraal gelegen  Afrikaanse landen hebben ze het voor elkaar gekregen dat er de doodstraf is ingevoerd voor LHBTI-ers. Liefde Gods, ammehoela.

Uiteindelijk kwamen we bij the Blue Lagoon, een klein mooi baaitje, omgeven door nogal wat baobab bomen. En uiteraard mooi blauw water. Hierna terug naar ons hotel waar Harry de gids blij maakte met een goede tip ( hij wil dolgraag zijn eigen auto), wat kledingstukken en het enige reisboek dat er over Sao Tomé is. Wij verwachten niet hier ooit terug te komen en de gids studeert toerisme aan de hogeschool. Hij was er heel erg blij mee. Dus het kwam goed terecht.

Wij worden binnen een half uur opgehaald en vertrekken naar Lissabon! Om nog 3 dagen te acclimatiseren 😀

1. Carla:
    Een mooie reis Herman.
    Bedankt voor je verslagen , zo heb ik een indruk van de 2 eilanden.
    Goede reis naar Lissabon en tot gauw .
  2. Jantje:
    28 februari 2026
    Prachtig! De foto s zijn geweldig. Ik wens jullie goede reis.
  3. Han:
    28 februari 2026
    Dank voor de fijne verhalen en de foto's
    Blue lagoon met baobabs, geweldig.
  4. Ynta:
    1 maart 2026
    Ik vond het heerlijk om zo een beetje met jullie mee te kunnen reizen. Ik hoop dat jullie nog veel van zulke reizen gaan maken!
  5. Ans:
    1 maart 2026
    Je hebt een gave om beeldend te schrijven Herman….. echt genieten dit te lezen en mee te beleven. Enne……. Wel benieuwd naar de foto’s van de dames die een huwelijksaanzoek deden 😉. Harry ook onder de pannen?